top of page

Prednosti ultrazvuka u medicinskoj dijagnostici

Rijetko je koja dijagnostička metoda toliko proširena kao ultrazvuk. Zašto je to tako? Najkraće možemo reći da je to zbog njegovih brojnih prednosti, u što spadaju brzina, niska cijena, preciznost u rukama vrhunskog radiologa, bezbolnost i neškodljivost po pacijenta.


No što je zapravo ultrazvuk? Dijagnostički ultrazvuk, koji se stručno zove sonografija, metoda je snimanja koja koristi visokofrekventne zvučne valove za proizvodnju slika struktura unutar tijela bolesnika. Dobivene slike mogu pružiti vrijedne informacije u dijagnostici i/ili liječenju raznih bolesti i stanja. U pravilu se ultrazvučno snima točno određena regija tijela (primjerice, abdomen). Većina ultrazvučnih pregleda obavlja se pomoću ultrazvučnog uređaja koji je izvan tijela bolesnika, pri čemu se ultrazvučna sonda koja proizvodi ultrazvučne valove prislanja na kožu bolesnika.


Metoda je brza te pregled određene regije traje samo oko pola sata, nakon čega bolesnik odmah dobiva vrijedne informacije o svom stanju. Pretraga se inače može raditi ciljano (u smislu razjašnjenja određenog dijagnostičkog pitanja, praćenja ranije evidentiranih promjena i sl.), ali i preventivno (primjerice u sklopu sistematskih i preventivnih pregleda). Za razliku od nekih drugih metoda dijagnostike kao što su RTG i CT, ultrazvučni valovi ne nose ionizirajuće zračenje, tj. nisu ni na koji način štetni ni opasni niti za bolesnika niti za liječnika koji izvodi pretragu. Upravo zato, ultrazvuk se smatra jednim od najsigurnijih dijagnostičkih testova koji se kao što je poznato može provoditi čak i u trudnica.


Također, s obzirom na svoju preciznost, u usporedbi s nekim drugim metodama kao što su već spomenuti CT ili magnetska rezonancija, ultrazvuk je višestruko jeftinija metoda. Ono što je ključno jest odabrati kvalitetnog specijalista radiologije koji će izvršiti pretragu. Naime, ultrazvuk je subjektivna metoda, što znači da u velikoj mjeri preciznost nalaza ovisi o liječniku koji provodi pretragu i njegovom medicinskom znanju. U slučaju da ultrazvuk radi osoba koja nije dovoljno educirana, može doći do situacije da se propuste uočiti patološke promjene koj za pacijenta mogu biti od ključne važnosti.


Priprema za dijagnostički postupak i što očekivati: U pravilu nije potrebna posebna priprema. Radiolog na sondu stavlja poseban gel uz pomoć kojeg se dobiva preciznija slika, a nakon pregleda ga je lako obrisati. Pretraga nije bolna, te nakon postupka bolesnik može normalno nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Pisani ultrazvučni nalaz dobije se odmah po obavljenom postupku. U slučaju da je potrebna daljnja dijagnostika ili drugi postupci, isto će biti navedeno u pisanom mišljenju te objašnjeno bolesniku.


Potreban vam je ultrazvuk? Poliklinika Anova nudi vam opsežnu ultrazvučnu dijagnostiku većine regija tijela, među ostalim:

* gornji i donji abdomen

* štitnjača i limfni čvorovi vrata, po potrebi punkcija štitnjače

* dojke i limfni čvorovi pazuha

* prepone (ingvinumi)

* srce (ehokardiografija)


Kontaktirajte nas i dogovorite svoj termin već danas.



93 views0 comments

Comments


bottom of page